Bank Çeşitleri ve Özellikleri

Bank Çeşitleri ve Özellikleri

Fransızcadan gelen bank kelimesi, şehir mobilyaları içinde en çok kullanılan ürünlerdendir. Genellikle meydanlarda, bahçelerde ve parklarda kullanılan banklar, bu yerlerin dışında da günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Yerleşim yerlerinde, halkın sosyal alanlarda dinlenmeleri için konulan, sıra şeklinde oturma gruplarının birçok çeşidi bulunmaktadır.


Banklar günümüzde parklar, bahçeler, meydanlar, otobüs durakları, okul bahçeleri, alışveriş merkezleri, cami avluları, mağaza ve dükkân önleri, hastane bahçeleri, sahil kenarları, yürüyüş yolları ve özel mülklerin bahçe taşları ile dekore edildiği alanlarda kullanılmaktadır.


Bank Çeşitleri Nelerdir?


Kullanım amaçlarına uygun olarak bankaların birçok çeşidi bulunmaktadır. Oval bank, etrafı çiçeklilik saksılı bank, arkalı güneşlikli bank, düz ladin bank, akasya bank, dış bükey bank, arkalıklı kayın banklar kullanımı en çok tercih edilen banklardır.


Bunların dışında sırasıyla diğer bank çeşitleri ise şunlardır. S bank, çınar bank, sedir bank, meşeden yapılmış bank, üçlü bank, iç bükey bank, gonca bank, ardıç bank, yaslamalı kayın bank, kelebek bank, L bank, kenarları yoncalı bank, açık düz bank ve bombeli banklar olmak üzere birçok bank çeşidi vardır.


Bankların genellikle çok kişinin oturabileceği modelleri daha çok tercih edilmektedir. Bankların kullanılacağı alanın genişliği dikkate alınarak ve sosyal açıdan insanların o bölgedeki yoğunluğuna göre kullanım çeşidinin seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle iç bükey bank, dış bükey bank, s bank, kelebek bank, oval bank, üçlü bank ve ladin bank kalabalık gruplar için en uygun olan bank çeşitleridir.


Diğer bank çeşitleri ise daha az kişinin oturmasına imkân tanıdığı için, genellikle ufak alanlarda, parklarda ve bahçe taşları ile döşenmiş ev bahçeleri gibi yerlerde kullanımı tercih edilmektedir. Bankların satışı ise, kent mobilya mağazalarında veya kent mobilyaları internet siteleri üzerinden yapılmaktadır. Bank fiyatları ise modeline ve kullanılan malzemelerin çeşidine göre fark göstermektedir.


Bank Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?


Kullanım amaçlarına göre ve kullanılacak alanın büyüklüğüne göre pek çok bank çeşidi mevcuttur. Bu bank çeşitlerden bir kaçının özellikleri şu şekildedir;


Kayın Bank: Kayın ağacından imal edilen bu bank çeşidinin arkasında yaslama bölümü bulunmamaktadır ama her iki yanında kare şekline betondan yapılmış masaları ile hoş bir görünüme sahiptir. Bu masalar, banka oturacak kişilerin yiyecek ya da içeceklerini koyması için tasarlanmıştır. Genellikle kullanıldığı alanlar sahil şeritleri, çay bahçeleri, cami avluları, şehir meydanları ve okul bahçeleridir.


Arkalıklı Kayın Banklar: Bu bank çeşidi kullanımı en yaygın olan banktır, kayın ağacından imal edilen bankın iki yanında beton masaları vardır. Oturan kişilerin sırtlarını yaslayabileceği bir arkalığa sahiptir. Yanlarındaki masalar yiyecek ve içecek koymaya müsait olduğu için genellikle çay bahçeleri, sahil şeritleri, deniz kenarlarında bahçe taşları ile dekore edilmiş alanlarda kullanılmaktadır.


Gonca Bank: Hafif bir eğime sahip yaslama ve oturma alanı bulunan gonca bank çeşidi, kalabalık grupların olduğu yerlerde en çok kullanılan banktır. Genellikle açık kahverengi tonunun kullanımı daha çok tercih edilmektedir. Açık kahverengi dışında ayrıca birçok rengi de bulunmaktadır. Geniş bir oturma alanına sahip olan gonca bank, sahil şeritleri, geniş bahçeler, alışveriş merkezleri, çarşılar gibi yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır.


Sedir Bank: Bu bank çeşidinin altında iki adet betondan ayak bulunmaktadır. Arkasında yaslanmak için destek bulunan sedir bank orta büyüklüktedir. Konforlu bir yapıya sahiptir. Dar alanlarda kullanılmaya müsait bir bank çeşidi olduğu için, genellikle cadde kaldırımlarında, okul bahçelerinde, yürüyüş yollarında, sahil kenarlarında kullanımı oldukça yaygındır.


Bankların genellikle çok kişinin oturabileceği modelleri daha çok tercih edilmektedir. Bankların kullanılacağı alanın genişliği dikkate alınarak ve sosyal açıdan insanların o bölgedeki yoğunluğuna göre kullanım çeşidinin seçilmesi gerekmektedir.