Beton Plak Nedir

Beton Plak Nedir

Betonarme döşemeler, kullanım alanlarına göre çeşitlendirilebilir. Geçtikleri alanlar ve taşıdıkları yüklerin neler olacağına bağlı olarak şekillenirler. Genellikle betonarme döşemelerde en çok tercih edilen çeşit, beton plak türleri olmaktadır. Son yıllarda konut yapımlarında sıkça tercih edilmektedir.

Plakların asıl görevleri arasında taşımak vardır. Çoğu yerde “taşıyıcı yapı elemanları” olarak geçerler. Kendi üzerlerine denk gelen hareketli nesneleri taşımaya yardımcı olurlar. Bir diğer işlevleri ise; üstüne oturduğu taşıyıcı parçalara düzgün bir şekilde yükleri iletmektir. Bu şekilde uygun bir zemin oluşturmak mümkün olur.

Döşemeler (plaklar) kaplama bölümlerinin yanında taşıyıcı bölümlerden de oluşmaktadır. Üstlerine binen yükün hareketli olması döşemelerde, farklı türlerin kullanılmasını sağlar. Döşemeler, sistemsel olarak bazı açıkların üstünden geçer. Bu açıklar sayesinde de bir bütün oluşturmayı başarırlar. Bu açıkların belirlenmesi üstlerinden geçecek yük miktarı ile doğru orantılıdır. Küçük veya büyük açıkların kullanılan sistemler farklı beton plak türlerine ihtiyaç duymaktadır.

 

İlgili Link: Dünyadan En İyi Peyzaj Tasarımları

 

Beton Plak Türlerinin Özellikleri Nelerdir? 

 

Ülkemizde en çok kullanılan plak türü, beton plak türüdür. Bunun en büyük sebebi yapılarda beton bir iskelet sisteminin kullanılıyor olmasıdır. Bu tip bir plak türünün daha sağlam olduğu düşünülmektedir. Genel olarak plakaların görevleri taşıyıcı elemanlar olmasıdır.

Konutlarda kullanılan beton plaklar, evlerin hollerinde ve konferans salonlarında sıkça karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca beton plak türleri, mimari anlamda alanlara büyük bir genişlik sağlamaktadır.

Yapılardaki ses yalıtımı da doğru bir plak döşemesi ile sağlanabilir. Genellikler üst kattaki hareketler alt kata kadar gidebilir. Bu tip sesleri önlemeye yalıtım denir. Bu yalıtım döşemelere sesi geçirmeyen özel malzemelerin kaplanması ile mümkün olmaktadır.

Beton plaklar, yangın sırasında erimeye başlarlar. Elbette ki bu erime için uzun bir süre gerekmektedir. Fakat bu döşemelerin çökmesini engellemek be geciktirmek için özel kaplama malzemeleri kullanılmalıdır. Yağmurlama sistemlerinin kullanılması bu durumu en az hasarla atlatmaya yardımcı olacaktır.

 

İlgili Link: Konforundan Ödün Vermeyenlerin Tercihi Baştaş; Kent Mobilyaları

 

Beton Plak Türlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? 

 

Beton plak türlerinin avantajları arasındaki en önemlisi yangına karşı dayanıklı olmasıdır. Ayrıca oldukça ekonomiktirler. Böceklerin barınmasına ve yaşamasına izin vermeyen bir yapıdır. Beton plak türlerinin dezavantajlarının başında ağır olmaları gelmektedir. İnşaat aşamalarının mevsimler ile doğrudan bağlantılı olmasıdır. 3 çeşit beton plak türü bulunur.

 

Kirişli Plak Döşeme

 

Bu tür yapılarda en çok kullanılan türler arasında gelmektedir. Döşemeyi kirişler ve taşıyıcı duvarlar bir araya getirmektedir. Balkonlar için rahatlıkla kullanılabilir. Plaklar genellikle kalınlıklarına bağlı olarak, 40 metrekare alanı kaplayabilirler.

 

Kirişsiz Plak Döşeme

 

Kolonlar ile oluşan bu döşeme sistemi betonarme plaklarda oldukça sık kullanılır. Eğer düz bir tavan isteniyorsa kirişsiz plak döşemeler kullanılmalıdır. Yapı yüksekliğinin en aza indirilmesi istenen alanlar için en ideal döşeme türüdür.

 

Dişli Plak Döşeme

 

Kirişli plak kullanılarak yapılan yapılardaki ağırlığı azaltmak üzerine dişli plak döşeme sistemi kullanılır. Ana kirişlere oturtulan bir sık kirişlerden meydana gelir. Bu sistemde çok fazla oldukça fazla dişli kullanılması yüzünden maliyet artmaktadır. Bu yüzden çelik kalıp sisteminin kullanılması beton plak türleri için daha ekonomik olacaktır.