Şehir içinde gördüğünüz, bazılarını kullandığınız bazılarının ise orda olduğunu bile fark etmeden yanından geçtiğiniz, şehre güzellik ve estetik katan aynı zamanda da işlevsel özelliklere sahip olabilen şehirlerin içine dağılmış olan nesnelere ve işlevsel ekipmanlara kısaca kent mobilyası denilmektedir. Trafik lambalarından, yönlendirme işaretlerine, çöp kutularından, umumi tuvaletlere kadar pek çok şey kent mobilyası sayılmaktadır.
Dizaynları belediyelere emanet edilmiş olan, şehirleri güzelleştirmek amacıyla uygulanan kent mobilyaları nasıl olmalı? Derseniz öncelikle kullanılacak ürünlerin işlevsel olması gerekmektedir. Yerleştirilen nesneler belirli kompozisyon dahilinde seçilip yerleştirilmeli ve mümkün olduğunca çok yönlü olmalıdır. Bunun yanında eğer nesneler posta kutusu, telefon kulübesi gibi işlevsel ürünlerse kullanımı basit ve üzerinde nasıl kullanılacağına dair ibareler yer almalıdır.
Çok fazla insanın bir arada yaşadığı kentlerin içi tasarlanırken mümkün olduğunca insanların yararı ön planda tutulmalıdır. Şehir bu tasarımlarla insana hizmet edebilir bir hale gelmelidir. Bunun yanında sadece gri betondan oluşan ve estetik kaygılardan uzak bir kent yapısı insanların gün içinde enerjilerini olumsuz etkileyeceğinden kent içinde kullanılan mobilyalarda mümkün olduğunca canlı ve şehrin dokusuna uygun yaratıcı ürünler kullanılmalıdır.
Hatta şehrin farklı noktalarında uygulanacak farklı tasarımlarla insanların içlerinde ki merak ve heyecan duygusu tetiklenebilir ve insanların yaşadıkları şehirlere olan bağlılıkları artırılabilir. Şehirlerin içine mobilya seçerken dikkat edilecek bir diğer husus ile kullanışlılıktır. Yaşanılan şehirde farklı vücut yapısına sahip binlerce insan olmaktadır. Bu nedenle kullanılan ürünler mümkün olduğunca farklı insanın kullanımına uygun olmalıdır.
İlgili Link: Kent Mobilyaları
Günümüzde artık doğanın kirlenmesi ve kentlerin beton yapılarının çevreye olan zararının artması sonucunda kent içinde ki kullanılan ürünlerin mümkün olduğunca doğa dostu ve geri dönüştürülebilir materyalden seçilmesine özen gösterilmeye başlanmıştır. Bunun yanında şehirde ki elektrik tüketiminin azaltılması amacıyla kullanılan elektrikli kullanan ışıkların, yönlendirici araçların kendi kendilerini idare etmesi için eşyalar sürdürülebilir enerji kaynakları ile donatılmaya başlanmıştır.
Şehir aydınlatma direklerinin üzerine yerleştirilen güneş panelleri bu uygulamalara örnek olarak gösterilebilir. Yine bu alanlarda doğada geri dönüşmeyen ve yıllarca kalan plastikler yerine tahta ve çelik gibi ürünlerin kullanılmaya başlanması da çevreci kent mobilyaları uygulamalarına birer örnektir. Bu ürünlerin dayanıklı olmaları ve bakımlarının oldukça kolay olması da büyük birer artıdır.
İlgili Link: Kent Mobilyası Çeşitleri Nelerdir
Artık internet ve teknoloji insanların hayatlarının vazgeçilmez birer parçası haline gelmiştir. Çünkü gelişen ürünler sağladıkları avantajlarla adeta insanların eli ayağı olmaya başlamıştır. Bulunduğumuz yüzyıl nesnelerin interneti denilen bir kavramı ortaya çıkarmıştır. Her teknolojik nesne etrafında ki diğer nesnelerle ve insanlarla konuşabilir hale gelmeye başlamıştır. Durum bu olunca şehirlerde artık bu yönde gelişim göstermek mecburiyetinde kalmıştır.
Şehirlerin içinde yayılan birçok unsur aynı zamanda insanlara yardımcı olabilecek hale gelsin diye çözümler aranmaktadır. Park ve bahçe alanlarını zamanı gelince otomatik olarak sulayan fıskiyeler, şehirde ki insanların yollarını bulmalarına yardımcı olacak sesli ya da görüntülü navigasyon sistemleri, güneşten gücünü alan ve insanların elektrikli ürünlerini şarj etmelerine yarayan, bedava internet sunan çok yönlü duraklar ya da dinlenme alanları bu sürecin şimdilik ilk ayağını oluşturmaktadır.