Tasarımları ile Şehirlere Değer Katan Çöp Kutuları

Tasarımları ile Şehirlere Değer Katan Çöp Kutuları

Kent mobilyaları içinde en önemli yere sahip ürünlerden biri olan çöp kutuları, aynı zamanda bir şehri veya yerleşim yerini güzel gösteren en önemli detaylardan biridir. Kent ve yerleşim yerlerinin düzenlemelerinde önemli bir yere sahiptir. Görsel olarak göze güzel hitap etmelerinin yanı sıra, çöp kutularının tasarımları açısından da çevre dostu olmaları çok önemlidir.


Şehir malzemeleri içinde yer alan çöp kutularının; kare kapaklı çöp kutuları, bombeli kapaklı çöp kutuları ve uzun yuvarlak çöp kutuları olmak üzere üç farklı tasarımı vardır. Şehirlerde kullanılan çöp kutuları genellikle yüksek kapaklıdır, betondan üretilen kutu üzerine demirden çakılmış kapakları vardır. Üretiminde kullanılan malzemeler ve iskeleti hep aynı olmasına rağmen, farklı tasarımlara sahip birçok çöp kutusu bulunmaktadır. Caddeler, sokaklar, kaldırım kenarları, fabrikalar, okullar, parklar, bahçeler, okullar, resmi binalar, alışveriş merkezleri, hastaneler, yürüyüş yolları, sahil şeritleri gibi birçok alanda kullanılan çöp kutuları, bir yerleşim yerinin en çok ihtiyaç duyulan parçalarından biridir. Şehir planlamalarında ve düzenlemelerinde kullanılan bütün çöp kutularının taşıması gereken en önemli özellik ise fazla yer kaplamamaları ve hoş gözükmeleridir.


Şehirlerde Kullanılan Çöp Kutuları Çeşitleri


Bombeli çöp kutusu: Adı gibi bombeli olan bu çöp kutusu çeşidi, ebat olarak diğerlerine göre daha küçüktür. Bu nedenle genellikle mağaza ve dükkân önlerinde, kaldırım kenarlarında ve sahil kenarlarında kullanımı tercih edilmektedir. Bombeli çöp kutusu, kapaklı olması sayesinde hijyenik olarak iyi bir tasarıma sahiptir. Farklı renk çeşitleri bulunmakla beraber, gri renkli olanlarının kullanımı daha çoktur. Özel mülklerin bahçe taşları ile döşeli alanlarında da kullanımı oldukça yaygındır.


Kare çöp kutusu: Estetik olarak gayet şık bir havaya sahip olan kare çöp kutusu, gövdesinin kare şeklinde olmasından dolayı fazla yer kaplamaz, kullanıldığı alanlarda yerden tasarruf etmeyi sağlar. Kaldırım kenarlarında, alışveriş merkezlerinde, parklarda, bahçelerde, yürüyüş yollarında, sahil kıyılarında kullanıma elverişlidir. Değişik renk seçenekleri mevcuttur. Kullanımı en çok tercih edilen renk ise gri renkli olan kare çöp kutularıdır.


Yuvarlak çöp kutusu: Genellikle çocuk parklarında ve çay bahçelerinde kullanımı tercih edilen yuvarlak çöp kutusu, tasarımı ile zarif bir görünüme sahiptir. Yuvarlak ve uzun gövdesi ile kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Çöp kutusu modelleri içinde en sade tasarıma sahip olan model yuvarlak çöp kutusudur. Kapaklı olması sayesinde çevre temizliğinde hijyen sağlar. Bahçe taşları döşeli alanlarda görüntüsü ile bir bütünlük sağlar.


Kent mobilyaları içinde en önemli yere sahip ürünlerden biri olan çöp kutuları, aynı zamanda bir şehri veya yerleşim yerini güzel gösteren en önemli detaylardan biridir.